Dobrý den.
Chtěl bych si digitálně podepsat VBA. Certifikát nemám proto jsem si ho vytvořil sám pomocí nástroje Selfcert.exe, který je součástí MS Office. Tento certifikát je však označen jako nedůvěryhodný a uživatelé nemohou digitální podpis pocházející z nástroje SelfCert přijmout a zaregistrovat. Nehledě na to, že si tento certifikát může udělat každý a běžný uživatel nemusí poznat jestli je přiložený digitální podpis autentický (je opravdu můj).
Chtěl jsem se zeptat, k čemu vlastně takový digitální podpis za použití vlastně vytvořeného certifikátu je? Máte s tím někdo zkušenosti? Jaký to má přínos pro koncového uživatele např. doplňku? Má smysl VBA takto podepisovat? Děkuji za reakce.
Jednou sem se na toto tema bavil s autorem techto stranek, treba se jeste vyjadri.
Taky sem to jednou zkousel v praci, kde jsme produkovali spousty maker pro urychleni prace a nechtelo se nam stale klikat na povolit makra ...
Ale jak pises, funkcnost je silne omezena. Fungovalo to dobre jen na mem pocitaci - lepe receno na pocitaci kde byl certifikat vytvoren - na jinych PC to vyhodilo hlasku, ze certifikat neni duveryhodny....
No proste, podle me to je nepouzitelne, ale expert v tom urcite nejsem, tak se treba vyjadri nekdo kdo to pouziva vice
Nikdy neni tak zle, aby nemohlo byt jeste hur :-)
Office 2007 EN & Office 2003 CZ & Office 2000 EN & Office 2010 EN
Můžete mi poslat sešit s podepsaným kódem VBA? Je pravda, že svépomocí vytvořený certifikát nemá velkou váhu, nicméně už cca za 200 Kč/rok si můžete nechat vystavit na České poště (http://qca.postsignum.cz/uvod.php) certifikát, který se hodí jak pro komunikaci s úřady, tak pro podpisy faktur (PDF), e-mailů, nebo i našeho VBA. Problém je, pokud třeba musíte do kódu zasáhnout přímo u klienta. Přeuložením na jiném počítači o důvěryhodnost přijdete.
tento certifikát používám už cca 5 let (a to od verze 2000). A je to přesně z toho důvodu jak psal Premek - abych nemusel pořád povolovat makra.
Funguje to dobře na počítači, na kterém byl certifikát vytvořen. Na jiných počítačích se musí povolit hláška ve smyslu - Vždy důvěřovat projektů s tímto podpisem.
K tomu aby to šlo, musí být úroveň zabezpečení střední a ve verzi 2003 je třeba ještě certifikát na jiném počítači nainstalovat (klikem na podrobnosti, při dalším spuštění už lze povolit)
Ovšem k nějakému jinému použití bych to nedoporučoval, protože se mi jednou za čas objeví hláška, že "digitální podpis byl změněn a to může být způsobeno pouze makrovirem". Nevím čím to je, jednou jsem si dal tu práci a prohledal projekt a nic jsem nenašel. V každém případě pak ten projekt je zakázán a makra nefungují.
Karel Koutný
eLCHa@email.cz
eLCHa přiložil(a) následující obrázek: