| Autor |
Opakované násobení ve vzorci |
Cheff
Člen
|
Dobrý den,
řeším takovou ošklivou až nepěknou věc ;-) - Mám rozsáhlou tabulku s daty (importované z jiné aplikace), kde bych potřeboval správně porovnat počty kusů.
Zkusím to nějak rozumně popsat (lépe to bude vidět v příloze).
Sloupec C obsahuje data ve tvaru 70 ; 70.1 ; 70.2 ; 70.3 ; 70.3.1 ; 70.3.2 ; 70.4
, kde každá tečka představuje jednu sestavu / úroveň / množinu dat - nevím jak to lépe nazvat.
Sloupec D potom příslušný počet kusů.
Bohužel počty kusů nezahrnují počet sestav / množin, které se v datech vyskytují.
V případě že by byla sestava 70.3 vložena vícekrát (např. 2x) data na řádcích 70.3.1 ; 70.3.2 70.3... (díly množiny 70.3) budou stějně představovat jen počet kusů v množině 70.3 tedy pokud v dané množině bude díl s označením 70.3.1 vložený 1x a díl 70.3.2 vložen 2x celkový počet dílu 70.3.1 je 2 a celkový počet dílu 70.3.2 bude 4 atd.
Nepříjemné je to, že nemám přesně daný počet množin (zatím počítám z rozsahem do cca 6té úrovně) To co se mi nedaří je jak správně roznásobit jednotlivé úrovně...
Dá se to vůbec pomocí vzorců dosáhnout?
S VBA stále ještě nekamarádím a čas na větší přátelství zatím nebude... Na druhou stranu každé ulehčení práce je krok kupředu ;-)
Případně jít jiným směrem, než jsem se vydal?
Díky
Excel 2003
Cheff přiložil(a) následující soubor:
uprava_poctu.zip |
|
| Autor |
RE: Opakované násobení ve vzorci |
Cheff
Člen
|
Tak zatím mám hotovo a snad mě napadne i něco lepšího.
Zhruba takto:
Výsledek je jednoduše "složen" z několika stejných fcí když, které vyhodnocují vždy jednu danou úroveň (první až 6tou). Pokud je podmínka splněna vrátí počet dané úrovně, pokud není vrátí hodnotu 1.
Výsledkem je pouhé roznásobení těchto podmínek mezi sebou....
Excel 2003 |
|
| Autor |
eLCHa
Člen

|
Musím říct, že by mě tvé řešení velmi zajímalo, už jen proto, že jsem absolutně nepochopil úvodní dotaz a k pochopení mi nepomohly ani komentáře v přiloženém sešitě ;))
Karel Koutný
eLCHa@email.cz |
|
| Autor |
Cheff
Člen
|
Tak přidávám řešení - snad to bude pochopitelnější...
Je to pouze do 3tí úrovně (tedy díly ležící v podsestavě vložené do jiné sestavy (1.16.2)
Od sloupce F jsou pomocné výpočty (hlavní co jsem potřeboval je upravení počtu kusů (tedy sloupec C -> D).
Pro kontrolu byly vytvořeny jako samostatné sloupce (většinou nechávám výpočet jen v jednom sloupci) Počty v jednotlivých úrovních jsou ve sloupcích I, L, O
Ještě nevím, jak to "zprovoznit" na další úrovně (nepočítám-li stejné řešení jako doposud), ale snad jich nebude o moc víc než mám teď (6)...
Excel 2003
Cheff přiložil(a) následující soubor:
reseni.zip |
|